För besökare2021-01-11T13:40:05+01:00

För våra besökare

Här samlar vi all information om Wikbolandsmarken 2019.

Datum: 13 Juli 2019

Öppettider: 9:00 – 15:00

Hitta hit

Platsen för våra 200 marknadplatser finns i centrum av Östra Husby mellan ICA och Vikbolandsskolan. Talmansvägen, Rovägen och Sandebovägen

Tre stora parkeringar finns på gärden nära marknaden med en avgift på 30 kr. Med avgiften är du med och sponsrar allt som händer på marknaden.

Välkommen till Bråvalla IK:s stora aktivitetsplats mitt i marknaden med hoppborgar, rutschkanor, spunnet socker, popcorn och kaffe med bröd

Mat och serveringsplatser för våra besökare bredvid lekparken

Vikbolandet är känt för den goda lokala maten. Vikbolandsmat har över tvåhundra sittande matplatser i två stora mattält mitt i marknaden vid hyreshusen

Där kan du välja mellan:

Älgburgare, Hjortburgare, Hamburgare, Strutskorv med olika kryddningar, Hjortchoritzo, Nötkorv, Tunnbrödsrullar Kalkonburgare, Kalkonkorv m.m.

 Sänkdalens goda glass 

Toaletter finns vid mattälten, korsningen Sandebov/Talmansv 

2702, 2023

Utställning på Zarah Leander-museet

Tack vare Karl Gerhard

En temautställning som ska visas 2023-2024 på Zarah Leander-museet på Vikbolandet
handlar om den store revykungen Karl Gerhard (1891-1964). Den är skapad av
styrelsens egna krafter och Mattias Enn – idé, manus och form.

Välkomna!

Läs mer på www.zarahleander.se

108, 2022

Danser i Häradshammars Bygdegård

Välkomna till Härsmegängets danser våren 2023

21     januari Eklöfs
18     februari Holens
18     mars Icaros
22     april Strike

Med vänlig hälsning  Härsmegänget

2801, 2021

Maggan möter Bisting keramik

Bisting Keramik
Keramiker Malin Bisting och hennes man Håkan boende i Stockholm hade sommarhus i Nävekvarn och han besökte ibland Mauritzberg för att spela golf.
2014 var de två obebodda arbetarbostäderna som tillhört lantbruket på Mauritzberg till salu och paret Bisting såg möjligheten att kombinera fritidsbostad med keramikverkstad. De köpte husen och så började några års renoverande, då de gjorde nästan allt själva. 2018 var arbetet klart och de kunde flytta in i bostadshuset. Keramikverkstad och butik har installerats i det andra huset och i maj 2020 flyttade Malin hit sin verkstad från Stockholm.
-Jag har jobbat med keramik i ca 8 år och drömmen var att öppna en butik och här är jag nu. Jag arbetar med keramiken på halvtid, resten njuter jag av övriga livet, berättar Malin som tidigare arbetat med logistik och produktion, när hon en januaridag tar emot i keramikverkstaden.
I butiken finns bl.a. smakfulla, stilrena bruks- och presentföremål som koppar, skålar, stora fat, ljusstakar, vaser, kannor m.m.
-Jag har inga återförsäljare, vill inte ha någon stor produktion, det ska vara glädje och njutning i det jag gör, säger Malin.
Stillheten och tystnaden på Mauritzberg på vintern och det liv och rörelse som är i området övriga årstider, den kontrasten trivs hon med.
– Tänk att sitta utomhus på trappan en skön dag och putsa på mina alster, med den vackra utsikten mot slottet och Bråviken, då njuter jag, säger hon.
Malin anordnar tvåtimmars prova- på- kurser för max fyra deltagare, vilket har fungerat bra trots pandemiläget.
Hon håller även tre-dagarskurser där deltagarna får göra hela processen från drejning till färdigt föremål.
Kunder och kursdeltagare kommer från stora delar av Östergötland och även från Stockholm där familjen fortfarande har en bostad.
På frågan vad hon gör om tio år, svarar Malin att hon tar två år i taget.
-Det sa bara pang när jag öppnade i juni vilket jag inte riktigt var beredd på, intresset var stort, jag ger det två år i taget så får jag se vart det bär.
Att hon känner sig välkommen till bygden och att samarbetet med Mauritzbergs Slott och Golf där hennes besökare kan parkera vid Bistron är bra, det tvekar hon inte att svara ja på.
Så hälsar även Vikbolandets Företagsgrupp Malin välkommen som medlem i föreningen.
För mer information och kontaktuppgifter gå in på bisting.se

Margareta Gustafsson

207, 2020

Upptäck tillgängliga Stegeborgsgården

Upptäck Stegeborgsgården
”Tillgängliggöra Stegeborgsgården och uppmuntra fler att upptäcka området som ett besöksmål och plats för aktivare fritid.”
Det var de tankarna som gjorde att Föreningen Stegeborgsgården valde att satsa. De sökte pengar från Kustlandet och Jordbruksverket och fick stöd av Region Östergötland.
Den 1:a juli samlades ett 25-tal personer från bl.a. Kustlandet, Norrköpings – och Söderköpings kommuner, Länsstyrelsen, Region Östergötland, lokalpressen och representanter från Stegeborgsgården för en presentation av de nya satsningar som gården gjort.
En ny Boulebana i anslutning till restaurangen och nya gungor m.m. på lekplatsen.
På vägen ner till badplatsen finns numera en tillgänglighetsanpassad parkering och toalett.
Badplatsen har fått nya bryggor och en ramp som gör det möjligt att ta sig säkert ut i vattnet, tillgänglighetsbad.
Paul Månsson Stegeborgsgården berättade om tillkomsten av allt det nya som skett med ideellt arbete. 17 medlemmar som arbetat med projektet under sammanlagt 838 timmar.
Viktigt är att allt ska var tillgängligt för allmänheten, sa förre föreståndaren Håkan Carlson när han berättade om gårdens historia.

Reportage Maggan Gustavsson