Ett av Företagsgruppens medlemsföretag är Wäsby Växtservice som har sin verksamhet på gården Väsby Frälsegård i Konungsund.  Företaget drivs av Mats Andersson tillsammans med föräldrarna Lennart och Birgitta Andersson och är en blomsterhandel inrymd i ett uthus på gården.

Lennart och Birgitta köpte gården i början av 1970-talet och bor där, medan sonen Mats som arbetar både i blomsterhandeln och i lantbruket, bor på gården Sjöängsbro några hundra meter därifrån. Gårdarna är sammanslagna och har totalt 40 hektar skog och 80 hektar åkermark.

Birgitta Andersson har arbetat med blommor hela sitt liv och startade firman när hon slutade arbeta som florist i Norrköping. När hon blev pensionär tog sonen Mats över, men hon och maken Lennart arbetar fortfarande för fullt med olika sysslor i företaget.

– Växtservicen kan man ju inte planera, det går i vågor med binderier, men begravningarna ökar tycker vi. Vid begravning t.ex. kan man ringa och beställa blommor, så levererar vi dem till begravningen och skickar en faktura om man så vill. Just att man kan betala via faktura är nog ganska ovanligt, men vi känner de flesta kunder och vill ha en personlig kontakt.

– Begravningssamtal delar vi på, men det är många som vill ha kontakten med mamma, säger Mats. Då bjuder hon ofta på kaffe och de anhöriga får sitta ner i familjens bostad och prata genom allt i lugn och ro.

– Det är en generationsfråga, säger Birgitta, men jag märker nu att genom att Mats tagit över, så kommer det fler och fler yngre kunder till oss och numera är telefonen kopplad till honom.

– Fast en del äldre ringer ju till dig ändå, för de känner dig, svarar Mats.

Textade band som ofta finns vid begravningar beställs från AC Teckningsateljé i Göteborg och kommer till Väsby med lantbrevbäraren.

– Men jag har en guldpenna i reserv, för det kan ju bli fel någon gång, säger Mats.

Östra och Västra Vikbolandets Församlingar och Norrköpings Pastorat, samt flera företag i Norrköping är stora kunder.

På Vikbolandet är också Mauritzberg en stor kund.

Man har även skötselavtal med 8 företag bl.a. Sjöfartsverket, då man sköter blommorna en dag per vecka, med bevattning, omplantering m.m.

Hur kommer det sig att du tog över?

1998 startade LRF Projektet Bondeföretagaren – ett affärsutvecklingsprojekt för den enskilde bonden.

– Då tog jag möjligheten att gå några intensivkurser inom floristyrket, berättar Mats. Dels gick jag på Munkedals Utbildningscenter i Bohuslän och i Stockholm. Det var några intensiva månader, då jag fick lära mig binda blommor m.m.

Hur ser framtiden ut?

– Vikbolandet kommer att ha kvar sin egen blomsterhandel, är Mats svar på det.  Det är ett roligt arbete. Men i framtiden skulle jag gärna ha en samarbetspartner i någon form. Det kan bli slitigt när det är skördetider och det blir mycket binderibeställningar samtidigt.

– Ja, jag är ju inte ung, fyller mamma Birgitta i med ett leende, innan hon ursäktar sig och säjer hej då, för att gå till sitt första begravningssamtal av två, den dagen.

Vad betyder frälsegård?

Frälse är ett nordiskt begrepp.  Den medeltida betydelsen var skattebefriad, alltså frälst från skatt. Frälsets jordegendomar kallades frälsegårdar eller frälsegods. Den ursprungliga betydelsen är helt enkelt en fri man, den som inte är någons träl. (Wikipedia)