Bisting Keramik
Keramiker Malin Bisting och hennes man Håkan boende i Stockholm hade sommarhus i Nävekvarn och han besökte ibland Mauritzberg för att spela golf.
2014 var de två obebodda arbetarbostäderna som tillhört lantbruket på Mauritzberg till salu och paret Bisting såg möjligheten att kombinera fritidsbostad med keramikverkstad. De köpte husen och så började några års renoverande, då de gjorde nästan allt själva. 2018 var arbetet klart och de kunde flytta in i bostadshuset. Keramikverkstad och butik har installerats i det andra huset och i maj 2020 flyttade Malin hit sin verkstad från Stockholm.
-Jag har jobbat med keramik i ca 8 år och drömmen var att öppna en butik och här är jag nu. Jag arbetar med keramiken på halvtid, resten njuter jag av övriga livet, berättar Malin som tidigare arbetat med logistik och produktion, när hon en januaridag tar emot i keramikverkstaden.
I butiken finns bl.a. smakfulla, stilrena bruks- och presentföremål som koppar, skålar, stora fat, ljusstakar, vaser, kannor m.m.
-Jag har inga återförsäljare, vill inte ha någon stor produktion, det ska vara glädje och njutning i det jag gör, säger Malin.
Stillheten och tystnaden på Mauritzberg på vintern och det liv och rörelse som är i området övriga årstider, den kontrasten trivs hon med.
– Tänk att sitta utomhus på trappan en skön dag och putsa på mina alster, med den vackra utsikten mot slottet och Bråviken, då njuter jag, säger hon.
Malin anordnar tvåtimmars prova- på- kurser för max fyra deltagare, vilket har fungerat bra trots pandemiläget.
Hon håller även tre-dagarskurser där deltagarna får göra hela processen från drejning till färdigt föremål.
Kunder och kursdeltagare kommer från stora delar av Östergötland och även från Stockholm där familjen fortfarande har en bostad.
På frågan vad hon gör om tio år, svarar Malin att hon tar två år i taget.
-Det sa bara pang när jag öppnade i juni vilket jag inte riktigt var beredd på, intresset var stort, jag ger det två år i taget så får jag se vart det bär.
Att hon känner sig välkommen till bygden och att samarbetet med Mauritzbergs Slott och Golf där hennes besökare kan parkera vid Bistron är bra, det tvekar hon inte att svara ja på.
Så hälsar även Vikbolandets Företagsgrupp Malin välkommen som medlem i föreningen.
För mer information och kontaktuppgifter gå in på bisting.se

Margareta Gustafsson