Vikbolandets Jaktvårdsförening deltar i SM-veckan i Norrköping 6 – 13 juli.

SM-veckan är ett återkommande arrangemang som anordnas av Riksidrottsförbundet och SVT sedan 2009. Både vintervecka och sommarvecka anordnas tillsammans med respektive värdstad där ett flertal olika sporter samlas på samma plats och korar svenska mästare i respektive sport. I år är det Norrköpings tur att vara värd och då kommer Vikbolandet att representeras av Vikbolandets Jaktvårdsförening med hemmaskjutbana i Svenneby Häradshammar.

Det finns 69 sk. specialidrottsförbund och det är ett 50-tal idrotter av dem som ska göra upp om SM-medaljer i Norrköping i sommar.

SM-veckan är öppen för RF:s medlemmar. Genom SM-veckan vill man få ett ökat intresset för svenska mästerskapen och samla större och mindre idrotter i ett gemensamt evenemang. Många människor ska kunna ta del av Sveriges bästa idrottsutövare på plats, i media och framför TV:n. SM-veckans ambition är att vara en idrottslig folkfest i värdstaden. Varje kväll kommer det vara prisceremoni på Tyska Torget i Norrköping, där segrarna i varje idrott får ta emot sina priser inför en förhoppningsvis stor publik.

Idrottskalaset är ett gratis arrangemang under SM-veckan som är fyllt med en rad aktiviteter för stora som små, Norrköpingsbor som besökare. Idrottskalaset på Tyska Torget erbjuder allt från spännande prova på-aktiviteter till stora konsertkvällar och först ut bland artistnamnen är Miriam Bryant! …

Man korar också Sveriges bästa idrottsstad i samband med SM-veckan.

Alla tävlingar går inte av stapeln inne i Norrköpings stad. Vikbolandets Jaktvårdsförening arrangerar SM i Compak Sporting som är en form av lerduveskytte, under SM-veckan. Ett 90-tal tävlande från hela Sverige gör upp om medaljerna genom kvalskjutningar.

Sekreteraren i föreningen, Rickard Hellström i Ormsätter, berättar att de fått uppdraget att arrangera tävlingarna av kommunen. – Vi får fixa allt runt omkring själva på vår hemmabana i Svenneby, där tävlingarna kommer att äga rum under hela veckan, med höjdpunkterna på lördag-söndag.

Fördelen med att vara med under veckan, är att man når ut till en bredare publik, genom att föreningen finns med i programmet, får hjälp med mediakontakter och får möjlighet att synas vid prisutdelningen.

– Banan ligger ca. 3 mil från Norrköping. Vi kan ta emot publik och det är ju gratis och om man inte har bil, kan man ta buss 440 mot Arkösund, som stannar bara några minuters gångväg från tävlingsplatsen. Vi hoppas på att tv gör reportage hos oss som kan visas upp på storbild i samband med prisutdelningen inne i Norrköping, säger Rickard, som också berättar att det kommer att finnas förtäring på tävlingsplatsen.

Det kan bli efterfrågan på övernattningsmöjligheter på Vikbolandet, fortsätter han. Vi vill ju förstås också att de tävlande med familjer ska stanna några extra dagar och uppleva trakten.

Föreningen har tidigare nått stora framgångar genom tre av sina juniorer, Alfred Hellström, Jonathan Nordqvist och Jens Hellström som tillsammans med ledare medverkade vid Sveriges första SM-tävlingar i Compak Sporting i Luleå i augusti 2015.

sm_compak_jun

Några urklipp från Svenska Skytteförbundets Lerduvesektions reportage från de tävlingarna:

I Lag blev det lite av en sensation när Vikbolandets samma 3 juniorer visade övriga var skåpet ska stå, tror inte det hänt tidigare att Lag SM vunnits av ett lag bestående av endast juniorer i någon sportinggren. Fantastiskt bra sköt de iallafall och lag bestående av “mer” rutinerade seniorer fick se sig besegrade.

Avslutningsvis hälsar Vikbolandets Lokala Jaktvårdsförening genom Rickard och Malin Hellström med sonen Alfred: Om ni inte vill följa oss alla tävlingsdagarna, så kom till skjutbanan lördag eftermiddag för att se de bästa skyttarna i Sverige.

DSC_5085