I det gamla missionshuset Betanien utmed vägen mellan Å och Östra Ny på Vikbolandet finns webb-företaget 1 & Annat. Företaget ägs och drivs av Mikael Nilsson som även bor på gården tillsammans med sin sambo Gisela Hansson.

Mikael arbetade tidigare på en bilfirma, men driver sedan 2009 1 & Annat från hemmet.

Han arbetar på halvtid med företaget, eftersom han är halvt sjukskriven p.g.a. en ryggskada och en handskada.

– Det har varit och är förenat med mycket kostnader att bygga upp och driva webb-shopen och jag fick skapa kontakterna själv från början, berättar Mikael, som ändå känner att företaget bär.

 

1 & Annat är återförsäljare av olika produkter, ofta med leverans från tillverkaren direkt till kunden, B2B ( Business to business).

De största leverantörerna är NM, Näsströms Maskin i Uppsala och GELINS KGK i Västergötland som 1 & Annat har ett nära samarbete med.

I dagsläget finns 561 artiklar på 1 & Annats hemsida. Exempel på varor är robotgräsklippare, robotdammsugare, ståhjulingar (konkurrenter till Segway), billampor, alkoholmätare, fönsterputsare m.m. och meningen är att utöka sortimentet.

– Jag säljer maskiner som underlättar i vardagen och robotgräsklipparna och robotdammsugarna var starten på verksamheten, säger Mikael. I dag har jag kunder över hela Sverige. Norrlänningarna är duktiga att handla på nätet. Nätet har ju gjort att kunder i glesbygden har möjlighet att handla på samma villkor som de med närhet till affärerna, dock med lite längre leveranstid.

Vikbolänningarna har varit nyfikna och hört av sig, men är inte så stora kunder ännu, fast under Östgötadagarna demonstrerade vi robotgräsklipparen på Vikbolandsstruts och fick möjlighet att träffa ev. framtida kunder.

– Jag försöker ha en personlig kontakt med de kunder som finns inom en rimlig närhet. Då kommer jag och installerar, servar och reparerar. Flera av kunderna finns i Stockholmsområdet och de har fått sina produkter levererade av mig på plats, säger Mikael

– Den största marknadsförningen är ”ringarna på vattnet” då en nöjd kund pratar gott om företaget, fortsätter han och berättar om robotgräsklipparen som såldes och levererades till en nöjd kund i Linköping. Följden blev att även flera av grannarna köpte robotklippare.

– Jag vill ha en bra servicenivå, om något behöver åtgärdas kommer jag omgående, och försöker att senast dagen efter hjälpa kunder i närområdet.

Det är mest mindre produkter som billampor som finns i lager på gården, men om en större produkt t.ex. en elcykel ska levereras till en kund i närområdet, monterar Mikael ihop den hemma och levererar den till kunden.

Man har även möjlighet att vinterförvara, serva och uppdatera kundernas robotgräsklippare på gården.

Sambon Gisela är arbetssökande och arbetar som timvikarie i hemtjänsten i Söderköping och på en skola i Norrköping.

– Jag stöttar upp i företaget vid behov, men det är Mikaels företag, säger hon. Fast vi har planer på att i framtiden utöka så att även jag på något vis ska kunna ingå i verksamheten.

 

Tidigare kunde man skicka paket via ICA Östra Husby, men sedan något år tillbaka är det Postens Företagscenter i Söderköping eller Norrköping som han får använda sig av när paket och brev ska skickas från företaget.

 

– Det svåra att driva en webbutik här ute på Vikbolandet, säger Mikael, har varit dåliga internetuppkopplingar och svagt mobilnät. Ibland har det nästan inte funnits någon uppkoppling alls, varken på det fasta eller mobila nätet. Då blir man ganska ställd, när hela företaget i stort sett ligger på nätet.

 

 1 & Annat

 

Ägare: Mikael Nilsson

 

Adress:  Å Brånnestad Betanien
610 30  Vikbolandet

Telefon: 0733-76 36 82 (Vänligen respektera telefontid vardagar 9-13)

 

e-mail: kontakt@1ochannat.se

Hemsida :  www.1ochannat.se